Ajax voetbalshirts

Bestel het Ajax voetbalshirt altijd via voetbalshirts.com! In deze tenues speelt AFC Ajax de Eredivisie, KNVB Beker en Europese wedstrijden dit seizoen. Ajax is opgericht op 18 maart 1900 en speelt de thuiswedstrijden in de Johan Cruijff Arena.

De historie

Het voetbalshirt van de Amsterdamse voetbalclub heeft een iconisch design. Deze is namelijk wit met (bij voorkeur) een brede verticale baan over de voor- en achterkant van het tenue. Dit is echter niet altijd het design van het Ajax thuisshirt geweest. In het eerste jaar na de oprichting droegen de spelers een zwart voetbalshirt met rode accenten, geïnspireerd door de kleuren van de stad Amsterdam. Dit betrof vaak een rood lint dat de spelers diagonaal over het lichaam droegen of om hun middel of nek gedaan hadden. Een jaar na de oprichting droegen de spelers van AFC Ajax al wel een rood/wit voetbalshirt. Dit betrof echter een verticaal rood/wit gestreept voetbalshirt en nog niet het voetbalshirt zoals we dat vandaag de dag kennen. Dat voetbalshirt werd namelijk pas in 1911 geboren. De club promoveerde in dat jaar naar de Eerste Klasse, waar het tegen Sparta moest spelen, dat hetzelfde voetbalshirt had. Aangezien Sparta eerder was opgericht moesten de Amsterdammers op zoek naar een ander voetbalshirt. Zo werd het witte tenue met de brede rode baan geboren. De club draagt al meer dan 100 jaar dit iconische shirt, al zijn er door de loop van de jaren wel wat veranderingen in aangebracht. Zo kan de breedte van de rode baan verschillen en heeft het tenue ook jaarlijks een andere kraag. Tijdens de jaren ’40 speelde Ajax ook even in shirts die leken op het Arsenal voetbalshirt. Deze shirts waren geregeld door Gerrit Keizer die tijdens de jaren ’30 zowel de keeper was van Ajax als van Arsenal. In de periode 1946-1949 speelde de club zelfs even in tenues van ‘’The Gunners’’.

Het Ajax uitshirt

Het eerste Ajax uitshirt stamt van ongeveer 1918. Dit betrof een volledig wit voetbalshirt met een polokraag. Sinds de jaren ’60 is het uitshirt vast onderdeel van de collectie van de club. Zo had Ajax eind jaren ’60 en begin jaren ’70 (1970-1971, 1971-1972) een blauw uitshirt en daarna een rood uitshirt. Eind jaren ’70 keerde men terug naar het blauwe uitshirt. Tijdens de jaren ’80 was het uitshirt afwisselend wit en blauw. In 1989-1990, toen Umbro kledingsponsor werd, werd er voor het eerst een opvallend uittenue gepresenteerd. Dit is nog steeds één van de meest besproken uitshirts in de historie van de club. Tijdens de jaren ’90, de periode waarin Umbro kledingsponsor was, had de club standaard een opvallend uittenue. Sinds het seizoen 2020-2021 bevat de collectie ook een 3e shirt. Het 3e shirt heeft ieder jaar een speciaal thema. Zo stond het zwarte 3e voetbalshirt van 2020-2021 in het teken van de eerste Europa Cup I winst van 1971, was het Ajax 3e shirt 2021-2022 een ode aan Bob Marley, werd het Ajax 3e shirt 2022-2023 in samenwerking met Daily Paper ontwikkeld en is het Ajax 3e shirt 2023-2024 een eerbetoon aan de diamanten uit de jeugdopleiding van de club.

Logo's op het voetbalshirt

Tot het seizoen 1972-1973 stond er nog geen clublogo op het tenue, maar dit veranderde sinds dit seizoen. Het logo van de Amsterdamse voetbalclub prijkt sindsdien standaard op de borst van het tenue. Inmiddels staan er boven het logo drie sterren. Deze sterren verwijzen naar de kampioenschappen. Per tien kampioenschappen mag men in de Eredivisie een ster aan het logo toevoegen. Een jaar ervoor stond er voor het eerst een logo van een kledingsponsor op het tenue. Dit betrof het logo van het Engelse sportmerk Bukta. Bukta was in 1971 de eerste kledingsponsor van de Amsterdammers. Voor die periode verzorgde de club de tenues en kleding zelf. Na Bukta volgden sportmerken als Puma, Cor Du Buy, opnieuw Le Coq Sportif, Kappa, Umbro en Adidas. Het Duitse sportmerk is sinds 2000 verantwoordelijk voor de productie en het design van de Ajax voetbalshirts. Dit zijn niet de enige sponsors op het tenue van de Eredivisie club. In 1982 stond men shirtsponsors toe in het betaalde voetbal in Nederland. De eerste shirtsponsor van Ajax was TDK. Daarna volgden ABN Amro, Aegon en Ziggo. Ziggo is sinds 2015 de shirtsponsor. Sinds januari 2020 heeft Ajax ook een mouwsponsor. Het logo van de Curacao Tourist Board staat namelijk sinds januari 2020 op de linkermouw van het Ajax tenue.

Badges op het voetbalshirt

Ajax draagt in de verschillende competities verschillende badges op het voetbalshirt. Tijdens de wedstrijden in de Eredivisie dragen de Amsterdammers de officiële Eredivisie badge op de rechtermouw. In het seizoen nadat Ajax kampioen is geworden, draagt de club een gouden Eredivisie logo op het voetbalshirt. Dit betreft de kampioensbadge. Tijdens de wedstrijden in Europa draagt de club uit de hoofdstad andere badges op het tenue. Tijdens de wedstrijden in de Champions League en Europa League draagt de club de badges van deze toernooien op de mouwen met de Respect badge. Omdat Ajax drie keer achter elkaar de Europa Cup I gewonnen heeft (1971, 1972, 1973) mag de club ook de badge of Honour op het shirt dragen. Deze bestaat uit een silhouet van de Champions League beker met daarin het getal 4, verwijzend naar het aantal keer dat Ajax in totaal de Europa Cup I/ Champions League gewonnen heeft. Met clubs als Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Liverpool en AC Milan zit Ajax in een select gezelschap van clubs die deze badge mogen dragen. De Amsterdammers dragen deze Badge of honour sinds 2011-2012 ook in de Eredivisie. 

Check hier een overzicht van beschikbare Ajax voetbalshirts, alsook de historie van het tenue en andere Ajax producten, zoals het trainingspak, trainingsshirt, warming-up shirt, presentatiepak, t-shirts, retro shirts en andere merchandising. Hier vind je ook de Ajax voetbalshirts met officiële bedrukking. Je kunt je tenue namelijk ook bedrukken met de naam en het rugnummer van jouw favoriete sterspeler, maar ook met een eigen naam en nummer.

Shirtsponsors Ajax

  • Ziggo | 2015-
  • Aegon | 2008-2014
  • ABN AMRO | 1991-2008
  • TDK | 1982-1991

Kledingsponsors Ajax

  • Adidas | 2000-2031
  • Umbro | 1989-2000
  • Kappa | 1985-1989
  • Le Coq Sportif | 1980-1984
  • Cor Du Buy | 1979-1980
  • Puma | 1977-1979
  • Le Coq Sportif | 1973-1977

Historie