Om tot optimale prestaties te komen moeten voetbalshirts comfortabel zitten. Niet voor niets doen ontwerpers van voetbalshirts er alles aan om het perfecte voetbalshirt te ontwerpen. Op het EK 2024 zie je daarom ook verschillende uitvoeringen, met ieder shirt zijn eigen technologie. Met de eigen technologie proberen ze de shirts zo optimaal mogelijk te maken, het is de bedoeling dat een voetballer/ster zo weinig mogelijk merkt van het shirt tijdens het dragen. Een ding hebben bijna alle voetbalshirts met elkaar gemeen, ze zijn gemaakt van polyester.
Waarom is voor polyester gekozen?
Er is een reden waarom er gekozen is voor polyester en niet voor een ander materiaal. Polyester is namelijk vochtafstotend, licht, kleurvast en duurzaam. Maar dit zijn niet alle voordelen, polyester droogt ook snel en je hoeft het niet te strijken. Andere stoffen slijten ook sneller, met andere woorden, je doet er langer mee. Iedere voetbalclub heeft tegenwoordig een sponsor, polyester is ideaal om reclame op te bedrukken. Namen en rugnummers kunnen op deze manier gemakkelijk aangebracht worden. Er zijn dus veel redenen om voetbalshirts te maken van polyester. Er zijn weinig clubs die de keuze hebben gemaakt een ander materiaal te gebruiken.
Zitten er ook nadelen aan polyester?
Niet voor niets is er door voetbalclubs en spelers gekozen om polyester voetbalshirts te dragen. Op het speelschema EK 2024 zie je precies welke landen meedoen, geen van deze landen draagt een ander materiaal dan polyester voor het voetbalshirt. Eigenlijk heeft de stof maar één nadeel: polyester kan statisch worden. Er zijn maar weinig spelers die hier tijdens de wedstrijd last van hebben. Nog een voordeel is dat voetbalshirts eenvoudig schoon te krijgen zijn, vuil van gras en aarde is er in de wasmachine snel weer uit. Het is een veelzijdige stof die je ook tegenkomt in andere kledingstukken.
Duurt ontwerpen van een voetbalshirt lang?
De totale procedure voor het ontwerpen en maken van een voetbalshirt duurt zo’n twee jaar. Eerst gaan de clubs, spelers met elkaar om de tafel zitten om te bespreken wat men mooi vindt en waar het shirt aan moet voldoen. Er zijn dus veel mensen betrokken bij het ontwerpen van een voetbalshirt. Vaak worden supporters ook betrokken bij het ontwerp van een shirt, Bij PSV vonden supporters dat de Brabantse vlag niet kon ontbreken op het shirt. Na overleg met alle partijen is dit ook doorgevoerd. Nadat de eerste ontwerpen zijn gemaakt, wordt dit voorgelegd aan de voetbalclubs. Na hun goedkeuring wordt er getest of de shirts comfortabel zitten, zijn ze goedgekeurd dan begint het produceren van de shirts.
Het produceren van de shirts neemt zeker een half jaar in beslag, er wordt op tijd begonnen om de shirts ook op tijd in de winkels te krijgen. Verkopende winkels willen ook weten waar zij aan toe zijn.