Voetbalshirts: Symbool van verbondenheid

Als je denkt dat voetbalshirts gewoon sporttenues zijn, dan heb je het mis. De kleding en met name het shirt van de voetballers van de voetbalteams vormen de emotionele kern van de club. De tenues laten zien wat de identiteit en passie van de club is en verbinden de club met de achterban. Voor veel fans is het shirt een symbool van loyaliteit en gedeelde herinneringen aan iconische momenten op het veld.

De geschiedenis van het voetbalshirt

Uniforme voetbalshirts zijn ontstaan in het Verenigd Koninkrijk, het land waar de moderne voetbalregels werden ontwikkeld. Pas aan het einde van de 19de eeuw werd uniformiteit pas een thema; daarvoor droegen spelers petjes of sjaals om zich te onderscheiden. De kleuren van de clubs weerspiegelden de overkoepelende organisaties waartoe de clubs behoorden. Destijds waren dat lokale verenigingen of universiteiten. Rugnummers kwamen pas na 1920, dit ook om mede de scheidsrechters beter te helpen.

Vanaf 1960 werden de shirts gebruikt als platforms voor sponsors. De Duitse club Eintracht Braunschweig was de eerste die in 1973 een sponsorovereenkomst sloot met Jägermeister. Nu zijn de shirts volledig bedrukt, tot aan de mouw toe, en supporters dragen replica-edities ervan om de emotionele band met de club te verstevigen. Het shirt is nu het symbool van trots en verbondenheid voor de fans.

Cultureel icoon

Shirts zoals het lichtblauw van Napoli herinneren aan Diego Maradona. Tijdens het WK 1986 droeg Argentinië een lichtblauw-wit gestreept shirt dat sindsdien onlosmakelijk verbonden is met Maradona's legendarische optreden in de kwartfinale van dat WK. Dit shirt symboliseert het briljante tweede doelpunt van Maradona. In de wedstrijd passeerde hij vijf Engelse spelers en maakte een controversieel doelpunt door de bal met zijn hand in het doel te tikken. Dat dit met de hand gebeurde, werd niet opgemerkt door de scheids.

Het Nederlandse elftal draagt sinds 1907 de kleur oranje, ons symbool van nationale trots. We zien de kleur dan ook onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse voetbalcultuur. De Nederlandse leeuw is eenzelfde voorbeeld. Deze leeuw, een voetbalshirtsymbool sinds 1907, staat voor eenheid en benadrukt de kracht van ons nationale elftal en zeker ook de volksgekte. Het hele land kleurt oranje bij belangrijke overwinningen of tijdens typische Nederlandse feestdagen zoals Koningsdag, enzovoort.

Shirt als platform voor sponsors

Cruciaal voor de clubs is het sponsoren voor financiële zekerheid. Het moderne voetbal heeft met name op de shirts sponsorlogo's die partnerschappen benadrukken. Een voorbeeld hiervan is de voetbalclub Telstar. Voor het seizoen 2024/25 presenteert deze club een donkerblauw uittenue met vismotieven, wat benadrukt dat de club de maritieme tradities van de IJmond-regio eert. Het sponsorlogo van 711 prijkt op de voorkant van het mannen uittenue van Telstar, terwijl de vrouwenshirts bedrukt zijn met SportCity. Het logo bij de mannen benadrukt de verbinding met gokken online en de voetbalwereld.

Tenslotte

Het drukken van sponsorlogo's op voetbalshirts weerspiegelt de diversiteit van sponsoring in de voetbalwereld. De sponsors zijn betrokken bedrijven en industrieën en helpen de clubs om financiële zekerheid te krijgen. Voetbalshirts zijn het hart van de sport en haar gemeenschap. Dit is zowel op als naast het veld en benadrukt de verbondenheid met de supporters.