De UEFA doet zo nu en dan ook een onderzoek. Vandaag bracht de Europese voetbalbond een nieuw rapport uit over de financiële aspecten van de hoogste competities in de 54 bij de UEFA aangesloten landen. Titel van het rapport is ''The European club football landscape - We care about football.'' In het onderzoek is een paragraaf opgenomen over de kledingsponsoren en shirtsponsoren van alle clubs die tijdens het seizoen 2018-2019 in deze competities spelen. Wij presenteren vandaag een aantal conclusies uit dit rapport.
Eredivisie de meest gefragmenteerde competitie in Europa
Het mag niet opvallend genoemd worden dat de grote sportmerken alom vertegenwoordigd zijn in de 54 competities van de UEFA. Nike zwaait de scepter. Het Amerikaanse sportmerk verzorgt maar liefst van 18% van de clubs de tenues en trainingskleding. Adidas volgt op kleine afstand met 16% en opvallend genoeg staat het Spaanse sportmerk JOMA op nummer 3. Het sportmerk is kledingsponsor van 10% van de clubs. Macron en Puma completeren de top vijf. De overige 40% van de clubs heeft een andere kledingsponsor. Dit komt overeen met het beeld in de Eredivisie. De Eredivisie wordt in het rapport als voorbeeld genoemd voor het gefragmenteerde landschap van kledingsponsoren. In de Eredivisie zijn 16 sportmerken verantwoordelijk voor de aankleding van de 18 voetbalclubs. Alleen adidas (Ajax en Feyenoord) en Masita (VVV Venlo en Fortuna Sittard) zijn kledingsponsor van meer dan één club. De andere merken hebben één club onder hun hoede: PSV (Umbro) AZ (Under Armour), Vitesse (Macron), FC Utrecht (Hummel), Heracles (Acerbis), Willem II (Robey), PEC Zwolle (CRAFT), ADO Den Haag (Errea), SC Heerenveen (JAKO), Excelsior (Quick), FC Groningen (Puma), Emmen (Beltona), De Graafschap (Nike), NAC Breda (Legea). Dit staat in schril contrast met landen als Estland en Letland, waar het het minst gefragmenteerd is. In deze landen is Nike kledingsponsor van respectievelijk vijf van de acht en zes van de tien landen. Daarbij moet dus wel gesteld worden dat deze competities minder teams bevatten.
In totaal zijn er namelijk 62 sportmerken aanwezig in de bij de UEFA aangesloten competities. Van alle sportmerken zijn er slechts elf merken, die aanwezig zijn in tien of meer competities. Dit gaat om Nike (47), Adidas (44), Macron (32), JOMA (31), Puma (23), Hummel (17), Umbro (16), Jako (15), Legea (13), Kappa (10) en New Balance (10). We kunnen concluderen dat de kleine sportmerken ook goed vertegenwoordigd zijn. Hoe beter de prestaties van een club zijn, hoe groter echter de kans is dat een groot merk als adidas of Nike kledingsponsor van de club is. Maar liefst 19 (59%)van de 32 clubs die dit seizoen in de groepsfase van de Champions League speelden, hadden adidas of Nike als shirtsponsor. Tijdens het WK in Rusland hadden adidas en Nike samen een marktaandeel van 65%.
Premier League clubs zoeken het buiten Europa
Het onderzoek van de UEFA zoomt ook in op de shirtsponsoren van alle clubs in de 54 competities van de UEFA. Hierbij valt op dat vooral bedrijven in de retail en de financiële sector hoofdsponsor zijn van de profclubs in de hoogste competities. Beide hebben een marktaandeel van 14%. De gokindustrie doet het vooral goed in Engeland en Spanje. Voetbalwedden en de gokindustrie vieren hoogtij in deze landen. Omdat dit in Nederland niet is toegestaan, zijn er in de Eredivisie geen clubs met een sponsor uit de gokindustrie. Ook bedrijven in de toerisme, farmaceutische en en energie sector doen het goed, evenals bedrijven die zich specialiseren in materiële goederen, constructie en onroerend goed. De UEFA onderzocht zoomde ook nog in op het aantal shirtsponsoren dat haar roots heeft buiten in Europa. Slechts 56 clubs in alle competities hebben een hoofdsponsor die niet haar hoofdkantoor in Europa heeft. 66% van alle clubs heeft dus een hoofdsponsor uit Europa. Dit is echter in schril contrast met de shirtsponsoren in de Premier League. Van de twintig Premier League clubs, hebben maar liefst 16 clubs een niet Europese shirtsponsor.
Voor meer informatie adviseren we de website van de UEFA te checken of de onderstaande infographics te bekijken. Het onderzoek bevat namelijk vooral veel informatie over de financiële status van de verschillende Europese competities.
Heb je een mening over het rapport? Deel het gerust met ons! Ben je op zoek naar een voetbalshirt? Bestel het direct in deze SHOP
Gerelateerd nieuws
-
Behoort gokreclame op voetbalshirts binnenkort tot het verleden?
1 maart 2022 -
Nieuw adidas logo op voetbalshirts vanaf 2022
15 december 2021 -
Hoe krijg je geur uit stinkende voetbalschoenen?
1 september 2021 -
Acht tips voor het kopen van een voetbaltafel
1 februari 2020 -
De voetbalzomer van 2020 | 4 tips voor het perfecte TV meubel
1 februari 2020 -
De 20 meest lucratieve kledingsponsor deals van voetbalclubs
20 januari 2020 -
2019-2020, op zoek naar het ultieme team met geld, creativiteit of FIFA points
12 juni 2019 -
Mode gebaseerd op voetbalkleding en accessoires in de jaren '70
1 mei 2019 -
Umbro Milan teamkleding - een ode aan de voetbalshirts van de Milanese clubs
5 april 2019 -
Welke werkschoenen passen bij mij?
1 maart 2019 -
Retake eert helden en sterspelers met unieke Gallery Style bedrukking
28 maart 2019