Snelle levering Frankrijk WK 2018 voetbalshirts - met dank aan netwerk in Thailand

Een nieuw jaar is betekent ook een jaar waarin we terug kijken op 2018! 2018 was natuurlijk het jaar van het WK in Rusland. Één van de populairste voetbalshirts tijdens dit WK was het shirt van het Nigeriaanse elftal. Dit shirt was binnen een dag vrijwel overal uitverkocht en opvallend genoeg heeft Nike deze tenues niet opnieuw laten produceren. Wat daarvan de reden is, is ons nog steeds een raadsel. Nike heeft de focus waarschijnlijk gelegd op het produceren van andere voetbalshirts voor het seizoen 2018-2019 en met name die van de wat grote clubs en landen. Één van die voetbalshirts is het voetbalshirt van Les Bleus. Daar gaan we het hier over hebben!

Het is niet zo gek ook dat het Frankrijk shirt in 2018 zo populair was. Buiten het sterke design van het shirt, speelden ook de prestaties van het Franse nationale elftal hierin een grote rol. Op 15 juli ontplofte het land namelijk nadat Frankrijk Kroatië met 4-2 had verslagen in Moskou. Fans waren door het dolle heen en wilden direct een nieuw Frankrijk shirt bemachtigen. Aan het shirt werd namelijk een ster boven het logo van de Franse voetbalbond toegevoegd. Les Bleus werd ook al in 1998 wereldkampioen, wat betekent dat er vanaf afgelopen zomer twee sterren boven het logo van de FFF staan. Direct na de finale verkocht Nike, kledingsponsor van Frankrijk sinds 2011, de nieuwe voetbalshirts met twee sterren. Deze 20.000 voetbalshirts waren echter binnen een mum van tijd uitverkocht. Mensen die het shirt een dag na de finale wilden kopen, werden zelfs al teleurgesteld en moesten nog weken wachten.

Volgens verschillende bronnen moesten er meer dan 8 miljoen extra voetbalshirts door Nike geproduceerd worden. Het maakte eigenlijk niet uit om welke aantallen het ging, verkocht worden zouden ze toch wel. 2018 was toch al een succesvol jaar voor Nike. In het kwartaal voorafgaande aan het WK verkocht Nike meer dan de helft meer voetbalshirts dan de periode daarvoor. Omdat het seizoen 2018-2019 in juli al naderde, was het echter lastig om grote aantallen Frankrijk tenues te produceren. Toch beloofde het merk dat het medio augustus/september kon leveren. Zo gezegd, zo gedaan! Begin september waren de Frankrijk tenues met twee sterren in de officiële Nike shop en bij andere grote retailers weer beschikbaar.

De vraag is echter hoe het kan dat Nike zo snel aan deze vraag kon voldoen. Het antwoord hierop is simpel. Nike heeft de afgelopen tien jaar haar productie verplaatst van China naar Thailand. Door het wereldkampioenschap wordt dus ook de Thaise economie gespekt. De reden hiervoor was dat in China de lonen te hoog werden. In Thailand kan men ook nog eens vrij snel nieuwe tenues produceren. Inmiddels heeft het Amerikaanse sportmerk meer dan 30 fabrieken, waarin 37.000 werknemers begaan zijn met de productie van voetbalshirts. En als je denkt dat dit niet veilig gaat, dan heb je het mis. Hoewel de productiekosten in Azië en met name in Thailand laag zijn, voldoen deze fabrieken aan alle veiligheidsstandaarden. In deze fabrieken worden bovendien praktijkgerichte cursussen gegeven op het gebied van veiligheid en op de werkvloer. Steeds meer industrieën moeten aan strengere eisen voldoen. Zo maakt ook de (Offshore) Windindustrie een sterke groei door. Opleidingen voor deze sector moeten voldoen aan de ‘GWO’ standaard. Hier bestaan DELTA GWO trainingen voor. 

Dat veiligheid belangrijk is in de Thaise fabrieken wordt ook bevestigd door Nayla Ajaltouni, coördinator van een NGO, die audits en studies uitvoert met betrekking tot de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van sportbedrijven. Een andere NGO, Clean Clothes, onderschrijft dit: ''De productiemethoden in fabrieken worden continu geoptimaliseerd.'' In Koh Khaen, gelegen in het noordoosten van Thailand, zijn twee bedrijven verantwoordelijk voor de productie. Na het producten is het overigens nog niet klaar. Dan moeten de tenues nog verscheept worden. Het duurt namelijk ook nog ongeveer drie weken voordat de tenues in Europa en Frankrijk aankomen.

So far, so good! Door het netwerk aan fabrieken in Thailand kon Nike vrij snel aan de vraag van Frankrijk voetbalshirts voldoen. Helaas blijven we nog steeds met de vraag zitten waarom dit niet gedaan werd met de tenues van Nigeria! Waarschijnlijk krijgen we daar nooit een antwoord op!