Labrum lanceert Olympische Spelen tenues 2020/2021 Sierra Leone

Vandaag maakte het Londense modemerk Labrum dat het een samenwerking is aangegaan met de nationale sportautoriteit van Sierra Leone, de NSASL (National Sports Authority Sierra Leone). Direct lanceerde het merk een speciale collectie, welke een speciaal Sierra Leone Olympische Spelen 2020/2021 bevat. Hoewel zowel de mannen als de vrouwen van Sierra Leone zich niet hebben geplaatst voor de Olympische Spelen en het mondiale toernooi door het coronavirus met een jaar is uitgesteld, is het het zeker waard om het Sierra Leone Olympische Spelen tenue te bespreken, niet in de laatste plaats om de vette designs van de tenues.

Labrum is dus een modemerk uit Londen, opgericht door Foday Dumbuya, die zelf geboren is in Sierra Leone. Toen Dumbaya een aantal jaar geleden na twintig jaar weer terug keerde naar zijn geboortegrond, bouwde de oprichter van Labrum een band met de sportcommunity in het land en hoe! Dumbaya besloot om met een aantal locals uit de hoofdstad Freetown een marathon te lopen op blote voeten: ‘’Ik wilde erachter komen of het voor die jongens een eigen keuze was om op blote te voeten te lopen of dat ze geen geld hadden om een goede uitrusting te kopen om een uitrusting te kopen. Ik realiseerde me dat ze handelden als een kleine groep. Ze inspireerde en motiveerde elkaar om niet de verkeerde weg in te slaan en te trainen voor de marathon.’’ Voor Dumbaya was dit een voorbeeld van autonome empowerment, iets dat bij Labrum hoog in het vaandel staat. ‘’Ik vroeg hen hun contactdetails en maakte met hen een afspraak de volgende dag, zodat ik tijd had me in hen te verdiepen. Vijftien van die jongens kwamen uiteindelijk opdagen en ik heb van iedereen hun verhaal gehoord. Waarom verlieten zij hun school? Wat missen ze? Hoe kan ik deze jongens helpen?’’Het antwoord lag in Londen, waar Foday Dumbuya werkte als designer van Nike. Hij doneerde vervolgens de benodigde uitrusting en organiseerde de Labrum Ahtletic, een atletiekclub waar verschillende talenten uit Sierra Leone hun talent verder konden ontwikkelen. Toen sommige leden geselecteerd werden voor de Olympische selectie van het land, werd Foday door de minister van Sport uitgenodigd om de tenues van het Olympisch team van Sierra Leone te ontwikkelen. Zo geschiedde.

Foday Dumbuya lanceerde vandaag met zijn eigen merk een tweetal tenues voor het Olympische team van Sierra Leone. Beide tenues zijn overwegend wit met blauwe strepen, geïnspireerd door de kleuren van de vlag van het Afrikaanse land. Beide shirts bevatten zigzagstrepen, welke symbool staan voor een combinatie van de letter L (van Labrum) en S (van Sierra Leone). Dit betreffen zestien zigzagstrepen. Dit aantal is weer geïnspireerd door de zestien stammen van het land. Dumbaya reageert hierop: ‘’Een ding die ik me heb gerealiseerd is dat Sierra Leone een land is van verschillende stammen. Mensen die niet tot hun stam behoren, worden vaak niet geaccepteerd. Het is het tragische verhaal van de geschiedenis van gekoloniseerde landen in het Afrikaanse continent. Er zijn grote etnische, taalkundige en culturele verschillen tussen groepen mensen binnen de grenzen van een land, bepaald door de koloniale onderdrukkers. Toen de koloniale regeringen opstapten en de macht niet adequaat werd overgedragen, wat ook in Sierra Leone, het geval is, leidde dit tot grote machtsconflicten met tal van dodelijke incidenten tot gevolg.’’

Mede hierdoor zijn de Sierra Leone Olympische Spelen tenues 2020/2021 ‘’een statement voor eenheid, een roep naar alle inwoners van Sierra Leone om verder te kijken dan de grenzen van de stam en het belang van het hele land voorop te stellen. Het maakt niet uit of je uit Freetown komt of uit een andere provincie. We zijn allemaal één.’’ Hoewel de Olympische Spelen uitrusting van Sierra Leone het komende jaar nog niet gedragen wordt, besloten Labrum en de NSASL de collectie toch te presenteren. Check hieronder nog meer afbeeldingen van deze gave collectie, welke je vanaf eind juni exclusief kunt bestellen in de webshop van Labrum!

Sierra Leone Labrum tenues Olympische Spelen 2020-2021