Frankrijk en Brazilië starten aanbestedingsprocedure voor kledingsponsor vanaf 2027

Er komen steeds meer details naar buiten met betrekking tot de onderhandelingen tussen de Duitse voetbalbond en Nike. De Duitse sportkrant Kicker meldde dat de Duitse voetbalbond een aantal maanden geleden een aanbestedingsprocedure gestart was voor een kledingsponsor vanaf 2027. Nike had het hoogste bod, waardoor het Amerikaanse sportmerk tot ontsteltenis van heel Duitsland adidas na 70 jaar vervangt als kledingsponsor. Volgens respectievelijk Kicker en de Franse krant L'Equipe zijn de Braziliaanse en Franse voetbalbond inmiddels ook een aanbestedingsprocedure gestart. Beide voetbalbonden hebben een contract met Nike, welke eind 2026 afloopt.

Nu Nike vanaf 2027 met de Duitse voetbalbond in zee gaat, zou het sportmerk zo maar eens minder budget over kunnen hebben voor andere/bestaande partnerships, zoals die met de Franse en Braziliaanse voetbalbond. De deal tussen Nike en de DFB zou beide voetbalbonden ook zo maar eens geïnspireerd kunnen hebben om meer van Nike te eisen. Nike is al sinds 1997 de kledingsponsor van het Braziliaanse voetbalelftal en maakt jaarlijks een bedrag van 35,5 miljoen dollar (ongeveer 33 miljoen euro), terwijl Nike vanaf 2027 de Duitse voetbalbond jaarlijks voor een bedrag van € 100 miljoen gaat sponsoren.
Het Amerikaanse sportmerk verzorgt sinds 2011 de tenues van Nike en betaalt de Franse voetbalbond jaarlijks een bedrag van 50,5 miljoen euro. De Franse voetbalbond is de aanbestedingsprocedure al gestart en hoopt in de loop van dit jaar de deal met een sportmerk bekend te maken. De FFF hoopt een deal te sluiten voor tenminste acht seizoenen. Daarbij wordt niet uitgesloten dat het contract met Nike verlengd wordt. Zeker is dat er kapers op de kust liggen. Omdat adidas Duitsland kwijt is geraakt uit haar portfolio heeft het Duitse sportmerk meer budget voor andere landenteams, als dit past in de strategie van het merk. Adidas was ook al in de periode 1972-2010 kledingsponsor van Frankrijk.

Ook Puma zou interesse kunnen hebben in een deal met de Braziliaanse of Franse voetbalbond. Het andere Duitse sportmerk uit Herzogenaurach raakte vorig jaar Italië kwijt aan concurrent Adidas, dus wellicht is daar ook meer ruimte. Wel wordt Puma vanaf 2025 kledingsponsor van het Portugese voetbalelftal. Puma vervangt Nike, dat sinds 1997 de tenues van Portugal verzorgde.

Het belooft in ieder geval een spannend jaar te worden. De vraag is of er echt een merkencarousel plaats gaat vinden. De deals zullen in ieder geval snel gesloten moeten worden, wanneer deze in 2027 ingaan. Qua planning hebben de merken en voetbalbonden de tussenliggende periode hard nodig. Wordt vervolgd!
De komende twee jaar spelen Frankrijk en Brazilië in ieder geval nog in voetbalshirts van Nike. Ben je geïnteresseerd in deze tenues van deze landen? Check het exclusief in de onderstaande winkel!