Na bijna dertig jaar afwezigheid lijkt het Italiaanse sportmerk Ennerre weer terug en, minstens zo belangrijk, het merk is bij haar roots gebleven. Voordat we de revival van Ennerre bespreken, blikken we natuurlijk eerst terug op de hoogtijdagen van het Italiaanse merk. Het door Nicola Raccuglia in de jaren ’70 opgerichte merk is met name bekend door de iconische Napoli voetbalshirts waarin Maradona speelde en twee keer kampioen werd (1987 en 1990) en de UEFA Cup (1989) won. Daarnaast was het Italiaanse merk kledingsponsor van tal van andere Italiaanse clubs. Vind hier het boeiende verhaal van Ennerre!
Ben je op zoek naar een origineel voetbalshirt van Ennerre? Check het in deze winkel!
De roots van Ennerre
We gaan terug naar de jaren ’80, een periode waarin het Italiaanse voetbal floreerde. In 1982 won La Squadra Azzurra het WK in Spanje. Het was het decennium waarin verschillende voetballers van wereldformaat in de Serie A speelden. Juventus had Platini in de gelederen, Maradona versterkte Napoli en bij Inter Milan speelden de Duitsers Brehme en Mattheus. AC Milan won vanaf 1988 binnen zes jaar maar liefst vier keer de Europa Cup I of Champions League & zelfs Hellas Verona werd in 1984 kampioen van Italië. Het was bovendien het laatste decennium dat het nationale voetbal in Italië belangrijker gevonden werd dan het winnen van een Europese prijs. Nationalisme voerde de boventoon en misschien speelde dit ook een belangrijke factor in de groei van een relatief nieuw sportmerk uit Italië: Ennerre. Het merk had een simplistisch, maar iconisch logo, bestaande uit twee groene letters, omringd door een een witte lijn en een zwarte achtergrond: NR. Dit zijn de initialen van Nicola Raccuglia, de oprichter van het merk en een voormalig voetballer, die onder andere voor clubs als Acoli Calcio, Vincenza en Pescara speelde. Een gemiddelde voetballer, niet meer dan dat. Na zijn actieve loopbaan besloot de Italiaan zelf een sportmerk te ontwikkelen met de volle overtuiging dat een voetbalshirt niet alleen qua kleur onderscheidend moest zijn aan die van de tegenstander. Een voetbalshirt zou veel meer dan dat moeten zijn, namelijk de verpersoonlijking van de liefde en passie van de fans voor hun club, het DNA van de club.
Het avontuur van de in Palermo geboren Italiaan begon in 1972, hoe romantisch, in een klooster. Vier nonnen werkten de ideeën van Nicola Raccuglia uit en het merk ontwikkelde zich in deze periode al snel tot een professioneel sportmerk. Pescara en Lazio Roma waren de eerste voetbalclubs die in voetbalshirts van NR speelden en zelfs het nationale voetbalelftal van Italië (1987) speelde een aantal wedstrijden in de tenues van Ennerre. Het keurmerk van de Ennerre tenues waren niet alleen de iconische designs, maar ook het vakmanschap en het materiaal van de tenues. De voetbalshirts van Ennerre bestonden vanaf de begin jaren uit een mix van katoen en wol & de rugnummers werden met de hand op de shirts genaaid. Het vakmanschap en de modieuze designs bleken in combinatie met de successen van de clubs die in Ennerre voetbalshirt speelden, een succesformule te zijn. In de hoogtijdagen van het merk, had Ennerre maar liefst 700 winkels en meer dan 200 werknemers die de shirts produceerden.
Iconische voetbalshirts
Dat de successen van de Italiaanse clubs een grote rol hebben gespeeld in de populariteit van het merk, mag een feit genoemd te worden. Zo speelden sterren als Conti, Pruzzo en Giannini met AS Roma in het seizoen 1982-1983 in de kenmerkende Ennerre voetalshirts met op het midden in het wit Barilla als shirtsponsor. In deze tenues werd ‘’I Giallorossi’’ kampioen en won het de beker. Het Italiaanse sportmerk was in deze periode ook kledingsponsor van Lazio Roma. Na twee jaren in de Serie B gebivakkeerd te hebben, wilde SS Lazio weer meedingen in de top van het Italiaanse voetbal. Een nieuwe kledingsponsor (NR) en sponsor (het elektronikabedrijf Sèleco) dienden hier een belangrijke rol in te spelen. Kwaliteit, stijl en traditie waren de sleutelwoorden voor de andere club uit de Italiaanse hoofdstad, iets waar Raccuglia wel raad mee wist. Hij ontwierp een iconisch Lazio Roma voetbalshirt en nam tijdelijk afscheid van het geheel lichtblauwe Lazio Roma voetbalshirt. Deze kleur kwam alleen nog maar terug aan de onderkant van het tenue. Daarboven was het tenue wit met op het midden een print van de adelaar uit het logo van de club en daarboven het logo van de nieuwe hoofdsponsor. Het shirt werd afgemaakt door een klassieke, lichtblauwe v-hals en gevouwen kraag. ‘’La Maglia Bandera’’ was geboren. Dit iconische voetbalshirt werd door Lazio in alle (thuis- en uitwedstrijden) in de Serie A en Coppa Italia gedragen. Hoewel dit niet tot de gewenste successen leidde, is het tenue nog steeds het populairste tenue uit de clubgeschiedenis.
Een nieuw tijdperk, een nieuw merk en nog meer successen
Successen alom voor het merk in de jaren ’80. Groei kent vaak ook een keerzijde. Doordat het merk steeds groter was geworden, betrok Raccuglia meerdere partners bij het merk. Jarenlang was het pais en vree, totdat de oprichter het in 1985 niet eens kon worden over de materialen van de voetbaltenues. De partners van Raccuglia wilden dat de voetbalshirts van een ander materiaal geproduceerd zouden worden. Polyester werd immers ook door concurrenten als adidas, Puma en Nike gebruikt. Bovendien was hier vanuit voetballers meer vraag naar, omdat polyester een beter ademend vermogen had dan acryl. Dit was tegen het zere been van Raccuglia. Het keurmerk van Ennerre waren immers acryl voetbalshirts.
Het leidde tot een breuk tussen Raccuglia en de familie Lazzarini, de oprichters van het merk Pantofola d’Oro, op dat moment één van de bekendste producenten van voetbalschoenen. Om die reden ontwikkelde Raccuglia een nieuw merk: Ennedue. Het uitgangspunt van Ennedue was hetzelfde als bij Ennerre: vakmanschap, clubliefde en kwaliteit. Nog steeds had Raccuglia goede relaties met verschillende clubs. In die periode waren de rollen overigens nog omgedraaid. Destijds betaalden clubs een sportmerk om de kleding te dragen. Tegenwoordig is dat andersom en betalen de sportmerken hoge bedragen om clubs te kleden. Één van die clubs waar Raccuglia nog een sterke band mee had, was SSC Napoli. Al sinds eind jaren ’70 ontwierp Raccuglia voetbalshirts voor Napoli en bovendien was hij bevriend met voorzitter Ferlaino en sterspeler Maradona. In 1985 werd Ennedue kledingsponsor van de club en maakte het de succesjaren van 'I Partenopei' mee. In de periode 1987-1990 won Napoli twee keer de Serie A, één keer de Coppa Italia, één keer de Italiaanse Super Cup en één keer de UEFA Cup. Mede door de prestaties van deze periode zijn de Ennerre voetbalshirts van Napoli met de sponsorlogo’s van Buitoni en Mars.
Het einde en de revival
Na het echec met de familie Lazzarini verdween het merk Ennerre langzaam van het Italiaanse toneel. Ook Ennedue was geen lang leven beschoren. Hoewel het tweede merk van Raccuglia begin jaren ’90 nog kledingsponsor was van clubs als Atalanta, Fiorentina, Palermo, Pescara en Foggia en landen als Ivoorkust, Togo en Nigeria, ging het begin jaren ’90 failliet. De rechten van het merk werden vervolgens overgenomen door een Japans bedrijf, waardoor het merk Ennerre mid-jaren ’90 ook nog even kledingsponsor was van het nationale elftal van Uruguay en een aantal Japanse clubs. Sindsdien was het merk onderdeel van het collectieve geheugen van menig voetbalfan. Tot vorig jaar.....
Raccuglia heeft vorig jaar namelijk de merkrechten van Ennerre weer gekocht en exploiteert sinds vorig jaar samen met zijn zoon het merk. Aan het gedachtegoed van Raccuglia is niks veranderd. De Italiaan heeft als eerste stap de Napoli Buitoni voetbalshirts weer gelanceerd, waarbij vakmanschap en kwaliteit nog steeds het uitgangspunt vormen. Sterker nog, de shirts zijn gemaakt van hetzelfde materiaal (acryl) en worden in dezelfde fabriek geproduceerd als eind jaren ’80 door dezelfde werknemers als destijds. Hoe nostalgisch kan je het krijgen? Het Napoli Buitoni voetbalshirt van 1989 is dan ook precies hetzelfde als de versie van 1989. Momenteel is dit retro voetbalshirt nog het enige voetbalshirt in de retrocollectie van Ennere. Binnenkort volgen er meerdere retro voetbalshirts, zoals de Napoli voetbalshirts van begin jaren '90, retro trainingsjacks en retro shirts van andere clubs zoals Fiorentina, Sampdoria, AS Roma en AC Milan! Wij kijken absoluut uit naar deze voetbalshirts met de bekende groene N en R!
Wil je direct de nieuwste Ennere collectie checken? Dit kan exclusief in deze winkel!
Gerelateerd nieuws
-
De toekomst van technologie in de voetbalshirtindustrie
18 december 2023 -
Hoe lang pronken online casino's nog op shirts van Eredivisieclubs?
25 augustus 2023 -
Scoren in de sponsorwereld, de beste deal voor voetbalclubs uit de gokindustrie
5 juni 2023 -
Voetbalshirt, veel meer dan alleen het shirt wat gedragen wordt!
1 mei 2023 -
Vier tips bij het kiezen van teamkleding
1 mei 2023 -
Fanshops gebruiken steeds duurzamere manieren om te bedrukken
17 april 2023 -
Vier manieren om je sportshirt te bedrukken
13 maart 2023 -
Hoe sponsoring van voetbalkleding het spel helpt opbouwen
13 maart 2023 -
Onderzoek naar de culturele betekenis van voetbalshirts over de hele wereld
13 maart 2023 -
Nike lanceert nieuwe AFC Richmond voetbalshirts
15 maart 2023 -
De top 10 voetballers met kwaliteiten in de keuken
1 maart 2023