Officiële voetbalshirts bestaan al best lang. Aan het einde van de 19e eeuw droegen mannen voor het eerst de shirts, deze waren toen nog vaak van wol gemaakt. Logischerwijs gaf dit nogal veel probleem aangezien wol zwaar is, maar ook verschrikkelijk om te moeten dragen tijdens een regenbui. Hetzelfde geldt op snikhete dagen waar het daadwerkelijk zwoegen was in zo’n shirt.
Tijdens de 20e eeuw werden shirts wel een stuk beter. Voornamelijk werden de shirts een heel stuk lichter, maar ook comfortabeler. Het gebruik van katoen was namelijk een stuk minder kriebelig dan het gebruik van wol. Nog later, richting de 21e eeuw, was er de overstap naar synthetische materialen. Deze hebben grote voordelen omdat ze kunnen ademen en zo vocht van spelers weg kunnen halen. De vooruitgang in shirts heeft ook veel te maken met de vooruitgang die werd gezien in spelers zelf.
De hedendaagse stoffen voor de shirts
Er zijn een aantal stoffen die vandaag de dag veel gebruikt worden voor de voetbalshirts. Hiertoe behoort zeker het polyester shirt. Het is het materiaal dat het vaakst wordt gebruikt en dit komt vanwege de hiervoor genoemde eigenschap dat het vocht kan afvoeren. Daarnaast is het materiaal ligt en scoort het goed qua duurzaamheid. Volledige katoenen shirts zijn we weinig meer deze dagen, in plaats daarvan proberen fabrikanten katoen te mixen met het polyester voor wat meer comfort. Het shirt verliest dan weer op het terrein van vochtafvoer maar er kan vaak een goede balans tussen de twee worden gevonden. Ook wanneer je een Mystery voetbalshirt koopt of cadeau wilt doen, zul je deze stoffen zien.
De nieuwste toevoegingen
Sommige shirts worden ook gemaakt met een type stof genaamd elastaan, in de naam zit al een grote clue, het is namelijk elastisch. De extra elastischheid van de shirts maakt ze comfortabeler omdat je er makkelijker in kan bewegen. Ook worden gerecyclede materialen steeds vaker gebruikt. Dit is handig omdat de materialen zo een tweede leven krijgen en niet onnodig hoeven worden weggegooid. Dit komt dan vaak neer op gerecycled polyester, dit wordt gemaakt met behulp van PET-flessen. In plaats van de route naar een afvalberg kunnen de flessen dus terug worden gevonden op het voetbalveld. Het wordt gemaakt door het smelten van de flessen, vervolgens wordt dit omgezet naar gespinde garen.
De productie van voetbalshirts
Voetbalshirts horen echt bij de identiteit van de club, en een grote fan kan van veraf al zien om welk shirt het gaat. Over het ontwerp wordt dan ook veel nagedacht. Designers kijken naar een goede mix van kleuren en logo’s die goed bij het shirt en de club passen. Vervolgens worden deze designs gemaakt in fabrieken. Hiervoor moeten de stoffen worden gesneden op maat en dan in elkaar worden genaaid. Als laatste worden de shirts bedrukt, hier komen dan de logo’s en namen van de spelers te staan. Soms laten fans ook hun eigen shirts maken, dit zijn dan wel clubs shirts maar met hun eigen naam erop. Ook bij het maken van de shirts wordt veel rekening gehouden met de duurzaamheid van het proces.