Niet alleen de officiële wedstrijdshirts van het Belgisch voetbalelftal hebben de afgelopen periode veel aan populariteit gewonnen. Zoals velen weten legde het België uitshirt beslag op voetbalshirt van het jaar 2012. Ook de retroshirts van België zijn ontzettend populair en zijn een graag draagbaar item gedurende speciale Belgische gelegenheden. Vooral gedurende het aankomende WK in Brazilië zullen de retroshirts veelvuldig gedragen gaan worden. Populaire items van de België retro collectie zijn de België retro shirts van de jaren '60 en '70. Deze retro shirts zijn gebaseerd op de officiële wedstrijdshirts die destijds gedragen werden. Deze retro shirts doen de bijnaam van de Belgen, 'De Rode Duivels' eer aan.

De periode rond de jaren '60 is een vergelijkbare periode met hetgeen wat zich de afgelopen jaren in het Belgisch voetbal afspeelde. In de jaren '60 was België op geen enkel eindtoernooi actief. Dit was de laatste 10 jaren ook het geval. In de jaren '60 werd wel de basis gelegd voor succesvollere jaren 70 en succesvolle jaren 80. Wie weet herhaalt deze geschiedenis zich ook de komende 20 jaar!

België was in de jaren '80 een van de grootmachten in het wereldwijde voetbal. De jaren '70 van het Belgische voetbal begonnen goed.  In 1972 nam het voor de eerste maal mee aan het Europees kampioenschap. Na een lange kwalificatiereeks wisten zij zich samen met Hongarije, Sovjet-Unie en West-Duitsland te plaatsen voor het eindtoernooi. In de eerste ronde van de kwalificatie rekende de Belgen simpel af Portugal, Schotland en Denemarken. In de tweede ronde moest regerend kampioen Italie eraan geloven. Belgie telde weer mee in het topvoetbal. De halve finale op het EK ging echter direct verloren tegen de uiteindelijke winnaar West-Duitsland. Belgie had gezaaid, echter was het nu tijd om te gaan oogsten. Helaas kwam er in de jaren '70 geen vervolg op het succes. Toenmalige bondscoach Guy Thys was bijna vier jaar op zoek naar een succesformule. Uiteindelijk vond hij zijn succesformule in 1980. Met internationale toppers als Wilfried Van Moer en Erwin Vandenbergh begin Belgie te draaien en was het een gevreest elftal. Vandenbergh was dat seizoen net Europees topschutter met 39 doelpunten. Het EK In Italië werd een onvervalste triomftocht met wellicht de beste nationale ploeg die Belgie ooit heeft gehad. Echter ontpopte zich op dit toernooi een nieuwe superster: Ceulemans was de naam. In de eerste wedstrijden tegen Engeland en Spanje was hij met treffers direct van heel veel waarde. 3 van de 4 punten werder behaald en er leek geen vultje aan de lucht, totdat de Belgie spelers hoorde wat andere topspelers van landen verdienden. Belgie spelers kwamen in staking en het succes leek afgelopen te zijn. De spelers en de bond kwamen uiteindelijk tot een deal net optijd voor de clash met de Italianen. Deze wedstrijd was beslissend om de finale te halen. De Italianen dachten deze wedstrijd wel even te gaan winnen maar niets was minder waar. Belgie, met haar fantastische buitenspelval, hield de Italianen op 0-0, mede door een serie fantastische reddingen van Jean-Marie Pfaff. De finale was bereikt en de Belgen gaven de Italianen even een lesje hoe je catenaccio moet uitvoeren. Belgie liet zien verschillende spelopvattingen te kunnen hanteren. Aanvallen, consolideren, counteren en verdedigen; Belgie beheerste het allemaal!

In de finale was West-Duitsland de opponent. Belgie maakte het spel en enorm veel kansen. Het speelde geweldig, maar een iemand was continu een sta in de weg; Harald Schumacher keepte de wedstrijd van zijn leven. Typisch Duits won Duitsland ook nog eens in de laatste minuut. Complimenten voor het spel van Belgie, helaas geen prijs. Later blikt Thys terug met mooie worden over dit elftal en zegt het volgende: "In mijn veertien jaar als bondscoach was dit ongetwijfeld mijn sterkste ploeg. Dat team kon alles en speelde op dat EK op vier totaal verschillende manieren. De Engelsen vingen we op met de buitenspelval en tegen de Spanjaarden speelden we voluit de aanval. Totaal tegengesteld was de match tegen Italië, waar we genoeg hadden aan een gelijkspel. Tegen Duitsland hanteerden we dan weer het wapen van de snelle tegenaanval." Het Belgisch elftal telt ook nu weer een legio aan supersterren. Fellaini, Witsel, Kompany en Hazard maken allen naam bij gerenommeerde clubs. Heel Belgie stelt zich dezelfde vraag: Is dit team beter dan het team dat in 1980 schitterde? In de zomer van 2014 zal iedereen het antwoord weten op deze vraag! Het retro shirt van België gebaseerd op de wedstrijdshirt van de jaren '60 is in het bezit van een klassieke kraag die de kleuren van de Belgische vlag uitbeeld(zwart, geel en rood). Deze kleursamenstelling komt ook terug aan de uiteinde van de mouwen. Op de linkerborst bevindt zich het toenmalige logo van de Belgische voetbalbond. Deze beeld een leeuw uit. Ook het retro shirt van de jaren '70 is een echte must-have voor de Belgie fan! Deze is wit en in het bezit van een moderne v-hals die ook weer de kleuren van de Belgische vlag weergeeft! Het retro shirts zijn te verkrijgen bij de online voetbalshop van Subside Sports. Bij Subside Sports vind jij het meest uitgebreide assortiment aan retrokleding!


Koop het hier...

Belgisch Elftal 1980